Drinken, roken, blowen

Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen. Ook zijn ze hun eigen wensen en grenzen in liefde en seks aan het ontdekken. Als ouder kun je jouw kind helpen om weerbaar te worden en goed om te gaan met deze verleidingen. Wat en hoe je dat kunt doen, vind je op deze website.

Vakantie, alcohol en seks?

Eindexamenreis? Of voor het eerst alleen met vrienden op wintersport? Heel leuk natuurlijk, maar wat gebeurt er allemaal op zo’n vakantie? Hoe ga je het gesprek aan over alcohol, drugs en seks? Hoe weet je of je zoon of dochter grenzen kan trekken, zodat ze ook weer blij thuis komen?

Oefen een gesprekNix18

Vanaf 1 januari 2014 mag er geen alcohol en tabak meer verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. En als jongeren onder de 18 alcohol bij zich hebben kunnen ze een boete krijgen.

Wil je weten hoe je kunt praten over alcohol met je puber van 17? Klik hier.

Wat is er precies veranderd aan de wet en waarom? Klik hier.

Uitgaan, verliefd zijn, verkering...

is jouw zoon of dochter al met liefde en seks bezig?

Veel ouders denken van niet. Toch blijken kinderen vaak verder dan je denkt. Hoog tijd voor een goed gesprek over wensen en grenzen, veilige seks en anticonceptie! Of wat dacht je van homoseksualiteit? Maar hoe pak jij zo’n gesprek aan? Lees de vier gouden regels en kijk verder voor praktische tips en voorbeelden.

Op vakantie en uitgaan

Je dochter wil graag met een vriendin op vakantie. Welke regels maak je over bijvoorbeeld alcohol drinken en seks? Hoe zorg je ervoor dat ze zich eraan houdt? Je hebt als ouder meer invloed dan je denkt. Wil je meer weten?? Ga verder

Overgang naar het voortgezet onderwijs

Je kind gaat naar de brugklas en er verandert veel! Wil je weten hoe je je kind weerbaarder kunt maken, als het gaat om roken, alcohol en seks? Of hoe je een gesprek over groepsdruk kunt beginnen? Ga verder

De feestdagen komen er weer aan..

'Ah joh, drink toch gezellig mee, het is toch feest?' Sommige ouders maken uitzonderingen over alcohol drinken of roken tijdens de feestdagen. Lees verder waarom dit niet verstandig is, en wat je kunt doen om hierover afspraken te maken zonder ruzie. Ga verder

Tips, verhalen en oefeningen

 • Seks Hoe praat je met je kind over porno op internet of over derisico’s van chatten en daten?
  Oefen een gesprek.
 • Alcohol Je denkt dat vrienden van je kind alcohol drinken.
  Wat doe je?
 • Roken Is jouw kind met roken bezig? Was jij vroeger zelf gevoelig voor de mening van je vrienden?
  Doe de test!
 • Blowen Wat weet jij eigenlijk over hasj, wiet en andere softdrugs?
  Test je kennis!

Cursus praten met uw kind

Opvoeden is niet altijd eenvoudig. Bekijk hier de trailer van de gratis online cursus Praten met je kind. In 6 lessen leer je hoe je met je kind kunt praten over roken, alcohol en blowen.